הדופק ברפואה הסינית
מבין שלל הכלים העומדים לרשותו של המטפל ברפואה סינית, האבחנה על פי דופק המטופל היא האומנות העמוקה, המדוייקת והקשה ביותר ללימוד.
לקיחת הדופק מתבצעת בתחילת כל טיפול, ופעמים מספר בהתאם לצורך גם תוך כדי הטיפול על מנת לוודא שהוא משיג את התוצאה המבוקשת ושהמחטים אכן נמצאות בדיוק במקום ופועלות בצורה המיטבית.
הדופק נלקח בעמדות שונות באיזור פרק כף היד של המטופל ובעומקים שונים של לחיצה. כל אחד משנים עשר תפקודי הגוף העיקריים (ע"פ הרפואה הסינית) מיוצג במיקום מוגדר ובעומק מוגדר. בנוסף לכך, תכונות כלליות יותר על האדם מיוצגות לכל אורך ורוחב הדופק.
אנשים רבים חושבים שמה שהדופק יכול לספר לנו הוא רק הקצב שלו – האם הוא מהיר או איטי והסדירות שלו. אלו רק פרמטרים בודדים מתוך מגוון גדול של תכונות שיכולות להיות לדופק. ישנו דופק חזק ודופק חלש. יש דופק עמוק ודופק צף. יש דופק מלא ודופק ריק. יש דופק מחוספס, דופק מתגלגל ודופק חסום. יש דופק קר ודופק חם, דופק שמח ודופק עצוב. יש דופק מתכתי, מיימי, מלא באש, עץ או אדמה. יש דופק שמרגיש כמו שלג טרי ודופק שמרגיש כמו מיתר של גיטרה. ניתן להמשיך עוד ועוד, כי כשם שנפש האדם היא רבגונית, כך הדופק הוא רבגוני ומגוון.
הדופק משקף למעשה את מצבו הנפשי, האנרגטי והגופני של האדם ברגע זה במרחב ובזמן. הדופק מושפע בין השאר מתכונותיו המולדות והנרכשות של האדם, מעונת השנה הנוכחית, מהשעה ביום, ממחשבותיו ומצב רוחו, ממה אכל לאחרונה ומהאינטראקציה שלו עם הסביבה. הדופק משתנה בן-רגע אם פגעו באדם לדוגמא, או שימחו אותו. מטפל מנוסה המקשיב לדופק של אדם יכול ללמוד את מצבו האמיתי באותו הרגע. אילו איברים חלשים וזקוקים להזנה, אילו איברים חזקים וניתן לסמוך עליהם על מנת לחזק את הגוף, מה הם הדפוסים הפנימיים המפריעים לזרימת האנרגיה התקינה אצל האדם ועוד.
ישנה אימרה בקרב מטפלים ברפואה סינית: "הדופק אינו משקר". הכוונה היא לא שהמטופל משקר ביודעין לגבי מצבו בזמן התשאול (אם כי גם זה קורה לפעמים אם המטופל אינו חש לחלוטין בנוח עם המטפל ובוחר שלא לספר את כל האמת), אלא שהמטופל פעמים רבות אינו מודע למצבו. אדם יכול להגיע לדוגמא לקליניקה ולספר שהוא רגוע מאוד ולדבר בקול שקט ושליו, אך הדופק שלו מתוח ועצבני. אדם כזה באמת מאמין שהוא רגוע וסיגל לעצמו התנהגות חיצונית של אדם רגוע, תוך הדחקת הכעס והתסכול מטה. רגשות מודחקים לעולם לא נשארים מודחקים וסביר שאותו אדם הגיע אל הקליניקה עקב בעיות שקשורות בהדחקה וחוסר היכולת שלו לקבל את עצמו ואת מגוון הרגשות שלו. אם נטפל באדם כזה על פי הצהרותיו, לא נגיע לשום מקום. לעומת זאת אם נטפל בו על פי הדופק שלו, ניגע במקור הבעיה ונאפשר לתקיעות הפנימית הזו לנוע. כך ניתן להגיע לתוצאות אמיתיות ולטווח ארוך.
לרוב ישנה התאמה כללית בין הדופק לבין סימנים אחרים שאובחנו אצל המטופל, אך כאשר ישנו קונפליקט, הולכים תמיד לפי הדופק. הוא הפוסק העליון והאמין ביותר.
כמובן שישנם גורמים חיצוניים המשפיעים על הדופק ועל המטפל להיות מודע להם. תרופות רבות משנות את הדופק. לדוגמא, אנטיביוטיקה מקררת מאוד את הדופק ויכולה לגרום למצג שווא של קור או להסוות את גורם המחלה. גם מאכלים חריפים, שתיית קפה או אלכוהול ופעילויות שנעשו זמן קצר לפני הטיפול כגון פעילות אירובית או התרגשות גדולה יכולים להשפיע לזמן מסויים על הדופק. לכן חשוב מאוד שהמטופל יידע את המטפל לגבי תרופות שהוא לוקח ופעילויות חריגות שהוא עשה בשעות שלפני הטיפול. המטפל צריך להתייחס אליהן כאשר הוא לוקח את הדופק על מנת לפרש אותו בצורה המדוייקת ביותר.
תרגיל יפה מאוד שמבצעים סטודנטים לרפואה סינית בתחילת דרכם כולל התחלקות לזוגות והקשבה של בן זוג אחד לדופק של איבר הלב של בן הזוג השני. הסטודנט שמקשיבים לדופק שלו מתבקש לחשוב על אירוע משמח מאוד, והסטודנט שמקשיב בודק את השינוי בדופק. השינוי הוא בדרך כלל מהיר מאוד מכיוון שאיבר הלב ברפואה הסינית קשור בשמחה.